Pyłek kwiatowy jest produktem niezwykle bogatym w różne składniki. W pyłku wykryto ok. 250 różnych związków:
woda, węglowodany, tłuszcze i tłuszczo podobne, białka, składniki mineralne (3 - 5% suchej masy w skład, której wchodzi 36 minerałów), 17 witamin, rutyna, olejki eteryczne, fitoncydy, ciała lotne wytwarzane przez rośliny mające właściwości hamowania rozwoju drobnoustrojów, antybiotyki, hormony, enzymy, kwasy organiczne, stymulatory wzrostu.

Pyłkowi przypisuje się wiele właściwości leczniczych m.in.:

  • Leczenie stanu zapalnych gruczołu krokowego, uporczywych zaparć i przewlekłych biegunek, 
  • kuracja pyłkowa korzystnie wpływa na okres rekonwalescencji po zawale serca,
  • hamuje miażdżycę,
  • pyłek wykazuje właściwości przeciwanemiczne,
  • poprawia sprawność umysłową,
  • korzystnie wpływa na psychikę,
  • może być stosowany w leczeniu chorób alergicznych.
    Jedynym przeciwwskazaniem spożywania pyłku jest uczulenie na ten produkt.