Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic.
Barwę ma białą, konsystencję gęstej śmietany, smak kwaskowo-cierpkawy.
Stanowi produkt o wysokiej wartości odżywczej, w skład, którego wchodzą tłuszcze, cukry, białka, peptydy, aminokwasy, substancje mineralne, hormony, witaminy.
Mleczko przechowywać można w temp. 0 - 5 st.C, w hermetycznie zamkniętym opakowaniu szklanym, maksymalnie 14 dni.
Do dłuższego przechowywania utrwala się mleczko poprzez liofilizowanie (tj. suszenie próżniowe w stanie silnego zamrożenia).
Mleczko pszczele ma właściwości wzmacniające, odżywcze, poprawiające odporność, a również lecznicze.
Jedną z wielkich tajemnic mleczka pszczelego jest to że karmiona nim matka pszczela żyje 50-krotnie dłużej niż zwykła pszczoła czy truteń.

XXXV Ogólnopolskie Dni Pszczelarza